Η Vespa, ο κινηματογράφος και οι ΗΠΑ - 18/06/2013

Η Vespa, ο κινηματογράφος και οι ΗΠΑ 

Το δίτροχο με το αξεπέραστο στυλ, η Vespa, είναι εξαιρετικά άνετο στο χειρισμό ενώ σε όλες τις εκδόσεις διαθέτει οικολογικούς κινητήρες και δισκόφρενα. Ολες οι Vespa νέας γενιάς, τα μοντέλα της σειράς ET πωλούνται στις πολυάριθμες "Vespa Boutiques" στις ΗΠΑ (πάνω από 60 μπουτίκ από την California στη Florida και από τη Χαβάη στη Νέα Υόρκη, με δύο πρόσφατες μπουτίκ στο Σόχο και στο Queens).
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το 2000 μετά από απουσία 15 ετών, εξαιτίας του νόμου περί καυσαερίων που απέκλειε τους δίχρονους κινητήρες, η Vespa σημείωσε άμεση επιτυχία ξανά και κατέκτησε ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 20% στη μικρή αλλά αυξανόμενη αγορά των 40.000 μονάδων ετησίως.
6.000 Vespa πουλήθηκαν τη πρώτη χρονιά το 2001 και πάνω από 7.000 το 2002.
Αλλά η Vespa δεν αποτελεί μόνο ένα φαινόμενο αγοράς. Αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας. Στα χρόνια της "Dolce Vita" η Vespa έγινε συνώνυμο με την έννοια του σκούτερ, ξένοι δημοσιογράφοι περιέγραψαν την Ιταλία σαν τη "χώρα της Vespa" ενώ ο ρόλος της Vespa στη κοινωνική ιστορία, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό, φαίνεται από τη συμμετοχή της σε εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες. Και πρόκειται για την ίδια ιστορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Vespa με την Audrey Hepburn και τον Gregory Peck στο φιλμ "Διακοπές στη Ρώμη" ήταν μόνο η αρχή για μια σειρά από διεθνή φιλμ με διάσημους ηθοποιούς που εμφανίστηκαν μαζί της στη διεθνή φιλμογραφία με φιλμ όπως η “Quadrophenia”, το “American Graffiti”, ο “ταλαντούχος Mr. Ripley”, τα “102 σκυλιά Δαλματίας”, το “Αγαπημένο Ημερολόγιο”, Interperter κ.α.
Σε φωτογραφίσεις, φιλμς και στο σανίδι η Vespa υπήρξε ο " ταξιδιωτικός σύντροφος" για επώνυμους όπως οι Raquel Welch, Ursula Andress, Geraldine Chaplin, Joan Collins, Jayne Mansfield, Virna Lisi, Milla Jovovich, Marcello Mastroianni, Charlton Heston, John Wayne, Henry Fonda, Gary Cooper, Anthony Perkins, Jean-Paul Belmondo, Nanni Moretti, Sting, Antonio Banderas, Matt Damon, Gérard Depardieu, Jude Law, Eddie Murphy, Owen Wilson, Nicole Kindman..